Hidrolik
Sözcük olarak, lâtince su anlamındaki hydor kelimesinden türetilmiştir. Konu olarak, akışkanların davranışlarını (uygulanmış mekaniğini) inceler.
Hidrolik Sistemlerin
Kuvvetleri ve hareketleri, sürtünmeli sistemlere göre daha kolay ve verimli olarak iletmesi nedeni ile, 20.yy 2. yarısında makine imalatlarında ve Endüstriyel uygulamalarda hidrolik yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır.
Hidrolik Sistem Nedir ?
Hidrolik sistem, enerjiyi örn. bir hidrolik silindir gibi bir aktüatöre bir elektrik motoru. Akışkan teorik olarak sıkıştırılamaz ve akışkan yolu bir elektrik kablosuyla aynı şekilde esnek olabilir.
Hidrolik Sistem Ne İçin Kullanılır ?
Hidrolik sistemler esas olarak yüksek bir güç yoğunluğunun gerekli olduğu veya hızlı bir şekilde yük gereksinimlerinin olduğu yerlerde kullanılır. Bu özellikle ekskavatörler gibi her türlü mobil ekipmanda ve presler gibi endüstriyel sistemlerde geçerlidir.
Rüzgar türbinlerinde, eğim ve fren kontrolü için hidrolik kullanılır. Bazı durumlarda, kapaklar ve vinçler gibi farklı yardımcı sistemler de hidrolik sistemlerle çalıştırılır.
Hidrolik Sistemler Neden Kullanılır ?
Hidroliği kullanmanın ana nedeni, yüksek güç yoğunluğu ve ikinci olarak, karmaşık ve hızlı hareket eden makineleri yüksek derecede güvenlikle gerçekleştirmek için az sayıda bileşen kullanmaktan kaynaklanan basitliktir.
Hidrolik sistemde bulunan Hidrolik pompa, yağı depodan emerek sisteme etki basıncı ile yönlendirir. Sistem Basıncı tasarlanan değerden yüksek ise, Basınç Ayar valfin’den depoya geri dönüş sağlanarak sistem emniyete alınır. Hidrolik pompa tarafından Yön kontrol valfine gönderilen yağ, buradan kullanıcı elemanlara (Hidrolik silindir, hidrolik motor vb.) yönlendirilir ve hidrolik yağ akış debisi ve basıncı ile hareket eden kullanıcı eleman, bağlı olduğu makineyi çalıştırır. Makinenin (mekanizmanın) hızı, akış kontrol valfinden geçen yağın debi ayarı ile değiştirilebilir.
Kullanıcı elemanın ileri geri hareketini sağlamak için yağın gidiş ve dönüş yolları, sıra ile yön kontrol valfi tarafından değiştirilir.
İnsan gücünün yetersiz kaldığı her durumda makinelerden yardım alınır. Makineler ağır şartlarda, insan gücünün yetmediği ve insan hızının yeterli olmadığı durumlarda işi kolayca yapabilmeyi sağlamaktadır. Günlük hayatta pek içli dışlı olmasak da, inşaat, tersane, fabrika, taşıma işleri vb. sektörlerde iş makinelerine çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Peki bu mükemmel işleyişi ile iş makineleri nasıl çalışmakta gücünü nereden almaktadır bunu inceleyelim.
İş makinelerinden en çok iş yapmasına tanık olduğumuz vinçler, kamyonlar, asansör sistemleri gibi bir kol ve onu iten, yönlendiren küçük bir başka kol mekanizmasından oluşmaktadır. Motor sistemleri dışında temel hareket ve güç sağlayan kısımları hidrolik sistemlerdir. Hidrolik sistemler basit bir resim ile çalışma prensibi açıklanabilir ama insan hayatı için tehlikeli olabilecek durumları ortadan kaldırmak için resme bakmak yeterli değildir.
Hidrolik sistemler genelde iç içe rahatça girip çıkabilen iki silindirin, hava ve sıvı sızdırmadan hidrolik sıvısı ile hareket ettirilmesidir. Geniş bir pompa yardımı ile dar yapılı hidrolik silindirleri tonlarca ağırlığı itebilecek şekilde güç sağlamaktadır. Tonlarca ağırlık kaldıran dev vinçlerin kollarını hareket ettiren 1 veya 2 tane hidrolik sistemler herkesin dikkatini çekmiştir. Bu silindirik uzun borular tüm hareketi bir pompa ile itilerek iç kısmını dolduran hidrolik sıvısı sayesinde yapmakta, ayrıca uzaktan kontrol avantajı ve az yer kaplaması ile tam bir tasarım harikasıdır. Sıvı olarak genelde yağ kullanılır. Bilindiği gibi sıvıların sıkışma durumu söz konusu değildir. Sıvıların sıkışmaması özelliği bu sistemin temelini oluşturur ve hava veya başka gazlara oranla çok daha güvenilir olmaktadır. Eğer esnek bir sistem(yay mekanizması) oluşturulması istenilseydi sıvı yerine herhangi bir gaz kullanımı daha uygun olurdu.
Hidrolik sitemler sıvıyı depo eden bir bölüm ve buraya basınç uygulayan düşük enerjili başka bir sistem ile çalışmaktadır. Ana depoda basınç yapan silindirik sistem, itici güç yapan diğer sitemden daha geniş bir yüzeye sahip olmalıdır. Genişlikten dara doğru giden sıvı daha etkin ve kontrollü bir basınç uygulamaktadır.
Bu sitemler kurulum açısından pahallı sistemlerdir, fakat tamir durumlarında çok daha makul fiyatlardan söz edilmektedir. Az yer kaplaması, sessiz çalışması, hafif bir güçten yüksek efor isteyen güçler elde etmesi gibi birçok avantajları vardır. Avantajlarının yanı sıra tehlikeli de olabilmektedirler. Eskiden sistemlerde ani güç kesintilerine karşı yapılmış bir önlem bulunmuyordu. Çalışmakta olan bir makine aniden durunca boşalan hidrolik sıvısı bir vinç veya bir asansörde ciddi can kayıpları verilmesine sebep olabiliyordu. Bilindik bir kaza ise itfaiye erlerinin bir yangına müdahalesi sonucu aracın, hem su pompalama hemde havalı merdiven sistemini kullanmasından dolayı karşılanmayan güç yüzünden, yüzlerce yükseklikten düşen itfaiyecilerin ölümü ile sonuçlanmıştı. Bu durum için valf adında bir sistem geliştirildi. Valf basınç ile itilen sıvıyı hazneye alıyor fakat tek yönlü hareket sağlıyordu. Herhangi bir güç kaybında veya makine çalışmayı durdurduğunda valf’tan tekrar depoya gidemeyen sıvı sistemin içinde kalıyor ve güvenle çalışmasını sağlıyordu.
Günümüzde arabalarda da kullanılmaya başlanan bu sistemler araçta güvenli sürüş içinde çok büyük avantaj sağlamakta ve sert direksiyon dişli sitemleri yerine sıvı hareketi ile kolayca kullanılabilen direksiyonların elde edilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda arabalarda fren sistemlerininde hidrolik olarak saniyede 8-12-16 defa diske vuruşu ile aracı kolayca ve kaydırmadan durdurması da ABS sisteminin temelini oluşturmaktadır.
Hidroliğin insanlık tarihinde kullanılması da tıpkı pnömatik gibi milattan öncelere rastlamıştır. Antik Yunan, Mısır, Çin ve daha birçok medeniyette sulama ve suyu taşımada basit hidrolik kanunları kullanılmıştır. Hidrolik alanındaki bilimsel çalışmalar ise Galileo ile başlamış; Toriçelli ile devam etmiş en son olarak 17. Yüzyılda Pascal ile hidrostatik teorisi tamamlanmıştır. Sonrasında Isaac Newton akış direnci ve viskozite gibi tanımları hidrolik teorisine eklemiştir. Akma, enerji ve güç üretme, sıkıştırılamama gibi özelliklerinin bulunması sıvıların, hidrolik enerji üretmekte kaynak olarak kullanılmasını sağlanmıştır.
Genel tanım olarak; kuvvet ve hareket üretmek ve bu kuvveti iletmek için sıvı akışkan kullanma işine hidrolik denir.
Kurulduğumuz günden bu güne profesyonel ve tecrübeli kadromuzla, sektörel tecrübelerimiz, kaliteli ürün ve zamanında teslimatlarımız ile sektördeki haklı yerimizi almış bulunmaktayız.
Standart ve isteğe bağlı özel plastik ve kauçuk kalıp imalatı ve baskısı, cnc-torna metal aksam imalatı, enjeksiyon kalıpları, projelendirme, satış ve satış sonrası destek hizmeti veren bir firma olarak hizmet vermekteyiz.
- Eğitimli ve profesyonel personel : Kaliteli ürün ve zamanında teslimatlarımız ile sektördeki haklı yerimizi almış bulunmaktayız.
- Takım ruhu : Kurulduğumuz günden bu güne profesyonel ve tecrübeli kadromuzla, sektörel tecrübelerimiz ile her geçen gün daha iyiye gidiyoruz.
- Kaliteli üretim : Müşterilerimizin talep ve isteklerini üretip temin ettiğimiz ürünler sunmaktır.
- Müşteri memnuniyeti : Müşterilerimizin talep ve isteklerini ön planda tutarak, bu doğrultuda imkanlarımızı yönlendirmek.
- Sürekli gelişmek ve iyileşmek : Firmamız; kalite, güven, rekabet üstünlüğü ve faaliyet alanları ile gücünü gelecek nesillere taşıyacaktır.
- Yeniliğe açık şirket kültürü : Teknolojiye verdiği değeri hizmet verdiği sektörlerde müşteri memnuniyeti ve kaliteyi esas almaktadır.
Bizim için en önemlisi müşteri memnuniyetidir.
Teknoloji ve yeniliklere değer vererek ar-ge ve makine parkımızı güçlendirmek. Yurtiçi ve yurtdışında müşterilerimize ve çevreye karşı sorumluluğumuzu bilerek manevi değerlere saygılı olmak.
Müşterilerimizin talep ve isteklerini ön planda tutarak, bu doğrultuda imkanlarımızı yönlendirmek, hizmet ettiğimiz firmaların tercih ettiği, rakiplerimizin saygı duyduğu bir firma olmak.
Standart ve isteğe bağlı özel plastik ve kauçuk kalıp imalatı ve baskısı, cnc-torna metal aksam imalatı, enjeksiyon kalıpları, projelendirme, satış ve satış sonrası destek hizmeti veren bir firma olarak hizmet vermekteyiz.
Kurulduğumuz günden bu güne profesyonel ve tecrübeli kadromuzla, sektörel tecrübelerimiz, kaliteli ürün ve zamanında teslimatlarımız ile sektördeki haklı yerimizi almış bulunmaktayız.
Yeniliğe açık şirket kültürü, çağdaş, global hizmet anlayışı ve teknolojiye verdiği değeri hizmet verdiği sektörlerde müşteri memnuniyeti ve kaliteyi esas almaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında pazar payını artıran firmamız; kalite, güven, rekabet üstünlüğü ve faaliyet alanları ile gücünü gelecek nesillere taşıyacaktır.
Misyonumuzu, ”Tüm ürünlerimizde zamanında ve doğru üretim!” sloganıyla özetleyebiliriz.
Kaliteli ürün, kaliteli hizmet, üstün güvenlik, ileri teknoloji ve güleryüzlü personeli ile pazardaki en iyi firma olmaktır.